maanantai 4. toukokuuta 2015

Puutarhan kevät

Siirtolapuutarhan kevät näyttää aina yhtä ankealta talven jälkeen. Mökkiä ei voi vielä siivota, koska vesi meidän puutarhassa avataan vasta toukokuun alussa. Yleensä meidän siirtolapuutarhassa vedet avataan vapuksi tai heti, kun yöpakkaset ovat menneet ohi. Toisaalta tämä jättää hyvin aikaa keskittyä puutarhan kevätpuuhiin. Meillä puutarhakausi alkoi omenapuiden vesioksien ja vadelmien leikkauksella jo maaliskuussa. Vanhat puumme leikattiin osaksi ja osaksi oksat taivutettiin. Lue juttu omenapuun oksien leikkauksesta ja taivutuksesta täältä. Alla kuvassa kaksi vanhinta omenapuuta. Oikeanpuoleista käsittelimme mahdollisimman hellästi ja leikkasimme yksi kolmasosaa vesioksista. Loput ehkä syksyllä.
Sitten kun ilmat lämpenivät, niin siivosimme kukkapenkit kuihtuneista oksista. Minulla ei ole puuvartisia pioneita, joten leikkaan pionien kuihtuneet varret keväisin. Toiset taas syksyllä. Jokainen tapansa mukaan. Tämän jälkeen kaikki oksat viedään n. 1 kilometrin päähän haketuspaikalle kottikärryillä. Siihen jo menee muutama päivä. Toissa viikonloppuna (24.-25.4) pääsin laittamaan puutarhan kevätlannoiteita vihdoin maahan. Viime kesänä en juuri ravinnut puutarhaa muulla kuin perinteisellä kevätkalkilla. Kuten alta kuvasta näkyy, niin kasvimaa oli kyllä sen näköinenkin! Sain Kekkilältä parit pussit erikoismultaa kevätpuutarhan hoitoon. En pyytänyt tuotteita Kekkilältä, minulle ei tästä kirjoituksesta makseta pennin jeniä, eikä Kekkilä pyytänyt minua edes kirjoittamaan. Ajattelin, että testataan multia sitten. Ensimmäinen mun ihan oma vinkki on se, että multa kannattaa levittää kuivalla säällä! Sain hirveän sotkun aikaiseksi, kun blondina revin pusseja auki tihkusateessa. Olin tietenkin yltä päällä mullassa. En ole mikään multa-expertti, mutta tuo erikoismulta vaikutti kevyeltä levittää verrattuna johonkin mustaan puutarhamultaan, jota olen pari kesää sitten ruohoa paikatessani nurmikolle heitellyt. Levitin pari pussia tätä erikoismultaa mm. tuohon kasvimaalle ja kevyesti kukkapenkkeihin, vaikka pienet pionin alut sieltä jo pilkistelivätkin. En uskaltanut laittaa pioneiden päälle kovin paljoa multaa. Ne kun ei tykkää, että juurien päälle tulee paksusti maata. 

Hävettää laittaa tällaisia ankeita kuvia tästä rupusesta kasvimaasta. No toivotaan, että tämä Kekkilän Erikoismulta kevätpuutarhanhoitoon tekee taikoja ja kesällä kukat kukoistaa sekä rikkaruohot ei rehota. Sellanenkin lupaus tässä special -mullassa oli! Odotamme innolla rikkaruohotonta kasvimaata siis.

Pari pussia jäi odottamaan ja laitan kasvatuslavoille hiukan tätä ihmemultaa myös - kunhan esikasvatetut yrtit ja muut vihannekset vahvistuvat sisätiloissa. 

Kiitos Kekkilä ja raportoimme toivottavasti rikkaruohottomasta puutarhasta kesän edetessä! 

Ei kommentteja: