sunnuntai 25. tammikuuta 2015

YRTTIHAASTE:
LIPSTIKKA, ELI LIPERI


Lähes kolme vuotta sitten minulla ei ollut mitään käsitystä siitä, mikä lipstikka on. Nyt tuo yrtti on yksi perheemme suosikkiyrteistä ja talveksi sitä kuivataan mukaan kaupunkiin sekä jaetaan myös kuivattuna ystäville. Talvella makkara- ja sosekeitot sekä erilaiset pataruuat saavat rotevaa makua kuivatusta lipstikasta. Kesällä tuoreesta lipstikasta valmistamme maukasta ja terveellistä lipstikkakeittoa. Lipstikkakeiton reseptin olen saanut mökkikylän omasta kahvilasta. Julkaisen reseptin kunhan ajankohta on osuvampi tuoreelle yrtille!
 

Viime kesänä alkukesä oli suhteellisen kylmä, mutta lipstikka ei tykännyt huonoa laisinkaan. Alla olevassa kuvassa näkyy miten tämä terhakka lipstikka on lähtenyt vahvasti kasvamaan. Kuva otettu 5. toukokuuta ja tuohon aikaan yöllä lämpötila laski vielä alle nollan asteen. Hyvin tämä yritti sen kesti.


Tuoreesta lipstikasta voi vihanneksen tavoin syödä kuulemma varretkin, jotka nekin tulevat paksuiksi. Tätä en ole vielä ehtinyt kokeilla, mutta jotain maukasta voisi varsistakin ensi keväänä valmistaa. Onko sinulla kokemuksia lipstikan varren hyödyntämisestä? Meidän lipstikka kasvaa valtavan kokoiseksi, vaikka jatkuvasti sitä käytämme ja leikkaamme. Kesäkuun lopussa lipstikka alkaa vetelemään viimeisiä ja tuolloin alan kuivaamaan valtavia määriä lipstikkaa talveksi säilöön.



Alkukesästä tuoretta lipstikkaa on jo syötä niin valtavat määrät, että seuraavan kerran sitä taas tekee mieli syys-lokakuussa keitoissa mausteena.

Yllä olevassa kuvassa oman maan lipstikat kuivumassa mökin keittiössä. Tuoksu on huumaava! 

Heitänkin tässä muille bloggareille yrttihaasteen. Mikä on sinun lempiyrttisi ja miten sitä käytät? 

Tietenkin olisi mukava kuulla teidän vinkkejä erilaisten yrittien kasvattamiseen, sillä meidän lipstikka oli jo puutarhassamme kun ostimme mökin.

Lähetä kommentti